Anime sitesi olarak tüm çizgi dizilere ve çizgi filmlere ilgi duyuyor, seviyor, izliyor ve saygı duyuyoruz. Bu konularda kafaların karıştığını da fark ettik. Gün geçtikçe ziyaretçisi artan anime sitesinin de bu konulardaki kafa karışıklığını gidermek üzere sözlük niteliğinde bir dizi konu açması gerektiğine karar verdik. Donghua nedir konusunu ise ilk Donghua önerimiz sitede yayınlanmadan önce yayınlayalım dedik. Donghua önerisi için buradaki linki takip edebilirsiniz.
Donghua Nedir?
Çince karşılığı 中国动画 olan dònghuà Çin animasyonunu temsil eden bir deyimdir. Yani sözü hiç uzatmadan Çin yapımı anime de diyebiliriz.
Donghua ile Anime Farkı
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi anime Japon yapımı çizgi dizidir, donghua ise Çin yapımı çizgi dizidir. İkisi için de mükemmel örnekler var. Sitemizde her birine yer vermeye çalışacağız.
Donghua Özellikleri ve Tarihi
Wan kardeşler 1920’lerde animasyonların benzersiz bir şekilde Çince olan bir geliştirme stilini vurgulaması gerektiğine inanıyorlardı. Animasyonlar, Çin sanat ve kültürünün diğer yönlerinin bir uzantısıydı ve eski folklorlardan ve manhualardan daha fazla ilgi çekiyordu . Geleneksel bir Çin animasyon karakteri örneği olarak Havoc in Heaven animasyonundan bir karakter olan Monkey King karakterini söyleyebiliriz . Ayrıca animatörler Te Wei tarafından geliştirilen mürekkep yıkama animasyon geleneği tekniğinden ilham alarak gelenekçi bir yol izlemeye çalıştılar ancak , teknik çok zaman alıcıydı ve animasyon stüdyoları tarafından yavaş yavaş terk edildi.
Çin animasyonları kavramı, son yıllarda belirli bir stile kilitlenmeden gevşemeye başladı. İlk devrim niteliğindeki değişikliklerden biri ise 1995 yılında bir manhua animasyon uyarlaması olan Cyber Weapon Z’deydi . Stil, herhangi bir animeden pratik olarak ayırt edilemeyen karakterlerden oluşuyordu. Ancak Çin animasyonu olarak sınıflandırılırdı. Üretimlerin tek bir teknikle sınırlı olmadığını da söylemek gerekir; su mürekkebi, kuklacılık, bilgisayar CG’si hepsi bu alanda gösterilmektedir.
1990’lardan bu yana yeni animasyon dalgaları, özellikle flash animasyonlar, gelenekten kopmaya başladı. 2001’de Time Magazine Asia Edition , Tayvanlı webtoon karakteri A-kuei’yi Asya’daki en iyi 100 yeni figürden biri olarak seçti. Dolayısıyla, folklor benzeri karakterler uluslararası çekicilik kazanmakta her zaman zorlandığı için, bu tür değişiklikler sektörün önünün açılmasına katkı sağlar. İlk haftalık Çin animasyon dergisi olan GoGo Top dergisi bir anket yaptı ve çocuklar arasında en sevilen 20 karakterden sadece bir tanesinin Çin’de yerel olarak oluşturulduğunu ortaya koydu.[1]
Kaynak: [1]