Açıkcası en ama en sevdiğim seri hakkında yazacağım için biraz stresliyim. Hiçbir şeyi eksik bırakmak istemiyorum ama aynı zamanda yazıyı çok uzatarak sıkmak da istemiyorum. Ufaktan başlayayım. Yazının içeriği: gintama anime konusu ve inceleme, izlenmeli mi, izlenir mi? gibi sorulara cevap niteliğinde açıklamalar ve animenin izleme rehberi olarak izlenme sırası.
Gintama Anime Konusu
Edo döneminin sonlarında “Amando” adlı zalim uzaylıların Dünya’yı istilası başlar ve dünyalılar ile uzaylılar arasında bir savaş kopar. Savaş sırasında birçok samuray hayatını kaybeder. Sonunda dünyalılar uzaylıların silahlarına yenik düşer ve teslim olurlar. Bu andan itibaren istediklerini yapmaya başlayan ve Edo şehrinde diledikleri gibi davranmaya başlayan Amando’lar yetmezmiş gibi hükümet geride kalan samurayların kılıç taşımasını yasaklar. Aradan uzun zaman geçer. İşte Sakata Gintoki, artık samuraylara ihtiyaç duyulmayan böyle bir dönemde yaşayan bir samuraydır. Güçlü bir uzaylı olan Kagura ve bir nevi öğrencisi olan Shinpachi ile yaşayan Gintoki, Dünya’yı daha katlanılır bir yer kılabilmek ve kiralarını ödeyebilmek için kendilerine gelen birbirinden garip görevleri üstlenirler.
Gintama Anime İnceleme
Öncekikle şunu söylemeliyim ki kesinlikle izlediğiniz her türlü animeden çok ama çok farklı bir seri ile karşı karşıyasınız. Gintama Konusu kısmında yazanları okuduysanız eğer baya ciddi ve değişik bir seri olduğunu düşünmüşsünüzdür. Şahsen ben öyle düşündüm. Aslında değişik kısmı doğru ama size hayallerinizin ötesinde bir değişiklik hatta tuhaflık sunuyor. Edo döneminde gelişmiş bir teknoloji görüyorsunuz. Uzaylılar Dünya’yı istila etmiş, uzaya yolculuk yapılabiliyor ama Edo zamanları gayet güzel gösterilmiş. Katanalara sahip samuraylar, geleneksel kıyafetler ve o döneme özgü birçok tarihi şey mevcut. Kısaca yeniyle eskinin bir arada olması diyebiliriz. Hem robot var hem de tahta terlik giyen insanlar mevcut en basitinden.
Karakter olarak da görebileceğiniz en iyi kadroya sahip seri olduğunu söyleyebilirim. Ana karakterlerin kendi arasındaki baba-abi-kardeş ilişkileri sizi hem duygulandırıp hem güldürürken diğer karakterlerle de hep uyum içindeler. Yorozuya, ana karakterlerimizin içinde bulunduğu 3+1 kişilik grubun daha doğrusu iş yerlerinin adı. Kısaca bahsedecek olursam bu dört karakterimizin adı Gintoki, Kagura, Shinpachi ve Sadaharu. Gintoki çocukluğundan beri savaşların içinde yer almış, geçmişi sayılı insanlar tarafından bilinen ve baya ün salmış bir samuray. Uzaylı istilasından sonra Yorozuya’yı kurup savaşmayı bırakmıştır. Kagura, evrenin en güçlü uzaylı klanındandır. Shinpachi ise babasından kalan dojoyu ayakta tutmak için iş arayan normal -fazla normal- genç bir çocuktur. Sadaharu, dünyalar tatlısı ama uzaydan gelen diğer köpeklerin en az 10 katı büyüklüğünde tuy yumağı bir köpek. Kendisi Yorozuya’nın maskotundan çok üyesi olarak sayılabilir. Diğer karakterlerden de kısaca bahsetmek isterdim ama cidden çok fazla ve farklı karakterler var. Kısaca özetleyecek olursam samuraylar, ninjalar, teröristler, polisler, sadistler, mazoşistler, bilim insanları, robotlar, uzaylılar, hayvanlar ve daha sayamayacağım birçok karakter…
Gintama’yı en az bir kere bile duyan biri ‘çok komik’ dendiğini bilir. Çoğu bölümde gülmekten gözünüz yaşarabilir ama aynı zamanda en beklenmedik anda dramı damardan verir. Gintama fandomı olarak sigara otomatına bile ağlamışlığımız var. Dram ve komediyi Yin-Yang gibi dengede tutmayı başarmışlar. Yine de belli bir yerden sonra yanınıza fazladan mendil almanız gerekebilir.
Gintama’nın ilk sezonu birbirinden farklı konuları ele alarak geçiyor. Yeri geliyor sadece ev görseli göstererek karakterlerin konuşmalarını dinliyoruz. Tek bir görsel ve arka planda olan konuşmaları dinlemek bile hiç sıkmıyor açıkcası. Bazen bölüm uzun sürsün diye bu taktiği uyguladıkları oluyor bazense anime içi edit gösterileri oluyor. Sanki anime değil de gerçek bir gösteri izliyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Konuya tekrar dönecek olursam ilk sezon evet birbirinden farklı bölümler oluyor ama hiçbiri boşa değil. Tam tersine asıl konuya yaklaşan minik adımlar. Asıl olay ise cidden bambaşka. ‘E hani bu animenin başka bir olayı yok mu hep komedi mi izleyeceğiz?’ diye soran arkadaşlarım çok oluyor ama cidden öyle bir konusu var ki o bölümler başlayınca ben ağlayarak ‘keşke her şey eskisi gibi olsa’ dediğimi hatırlıyorum. Gerçek anlamda damardan giriyor.
Gintama’da parodilerin olduğunu çoğu insan az çok biliyordur. Her şeyi bilmemiz mümkün olmadığından bazı şakaları kaçırabilirsiniz ama kesinlikle sıkıntı değil. Gintama benim izlediğim ilk serilerden olduğundan çoğu şakayı anlamamıştım ama yine de pişman değilim. Tam tersine tekrar izlerken daha çok dikkat edip zevk alıyorum. One piece, Dragon ball, Naruto, Bleach, Kuroshitsuji, HxH, Captain Tsubasa vs. gibi birçok seriye gönderme yapılıyor. Hala bilmediğim çok fazla seri var ama hepsini bilmem normal olarak imkansız. Aynısı sizin için de geçerli. En çok sorulan sorulardan biri olan bu konu için şunu söyleyebilirim ki bilmeseniz de olur. Çok derinlemesine bir parodi yok zaten ortada. Örnek verecek olursam One piece’den Luffy gibi giyiniyor ya da Dragon Ball karakterleri gibi çiziliyorlar. Çevirmenler de bunları kıyıya köşeye not ettiklerinden pek bir şey kaçırmazsınız. Tabi bilerek izlemenin zevki daha farklı karar size kalmış.
Kadın karakterler denilince birçok serinin sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Gintama ise kesinlikle bunların dışında. Kadınlar da erkekler kadar güçlü, kararlı ve amaçlarına ulaşıyorlar ya da asla kendilerini ezdirmiyorlar. Hatta kadın hakimiyeti bile görüyoruz diyebiliriz. Sizi rahatsız edecek hiçbir fobiklik bulunmamakta tam tersine aşırı rahat bir seri. Herkes kendi kafasına göre takılıyor. Bazen sosyal mesajlar da veriliyor ve insan izlerken gururlanıyor. Şahsen ben mangakanın muhteşem bir zekaya sahip olduğunu düşünüyorum. Hem geçmiş hem de güncel olayları seriye çok güzel bir şekilde dahil etmiş, izlerken fark edebilirsiniz. Sosyal mesajlar yerleştirmiş, dramı ve komediyi harmanlamış. Her biri özel olarak yazılıp incelenmiş ve başka hiçbir seride göremeyeceğiniz karakterlere yer verilmiş.
Gintama anime izleme sırası
Son olarak bir de Gintama izleme rehberi bırakalım şuraya:
- Gintama
- Gintama 2015
- Gintama 2017
- Gintama Porori-hen
- Gintama Shirogane no Tamashii-hen
- Gintama Shirogane no Tamashii-hen 2
- Gintama: The Final (film)
Gintama’ya ait birkaç tane daha film bulunmakta ama onları seri bittikten sonra keyfinize göre izleyebilirsiniz. Gintama Live Action filmlerini de şiddetle öneririm.
Benim anlatacaklarım daha doğrusu aklıma gelenler bunlar. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
cok guzel anlatmissin asigim gintamaya😭😭